VŠECHNY ČLÁNKY

Červené holštýnské

Původ plemene

Severozápadní Evropa

Užitkový typ

Mléčný

Tělesný rámec

velký

Značení plemene

H

Vznik a vývoj plemene

Vznik v nížinných oblastech Fríska, Šlesvicka a Holštýnska v severozápadním Německu. Původně byl holštýnský skot jen černostrakatý s kombinovanou užitkovostí. Po roce 1861 velký import do severní Ameriky (USA, Kanada) = rozdělení populace na americkou a evropskou, americká populace – intenzivní selekce na typ a produkci mléka, evropská – udržování kombinované užitkovosti. V důsledku otevření naší populace světu po roce 1990 se významně rozšířil potenciál pro šlechtění. Díky možnosti obrovské nabídky býků především ze Severní Ameriky, dovážení vysokobřezích jalovic z Francie a Německa a současně vysokému využívání embryotransferu se holštýnské plemeno rychle rozšířilo po celé republice a v současnosti je to s nadpoloviční většinou nejrozšířenější dojené plemeno u nás. Jedná se o nejprošlechtěnější plemeno na mléčnou užitkovost.

Dominantní červené zbarvení s černou hlavou s bílou hvězdou nebo lysinou, recesivní homozygoti mají červenostrakaté zbarvení (3 – 10 % populace) – RED Holštýn. Charakteristické je velkým tělesným rámcem, hlubokým a prostorným hrudníkem, svalstvo je málo vyvinuté, končetiny suché, vemeno prostorné a silně žlažnaté. Výška v kříži u krav je 145 až 153 cm s hmotností 650 až 700 kg.

Průměrná užitkovost plemenic v KU v ČR se pohybuje okolo 9 200 kg mléka za laktaci při obsahu 3,76 % tuku a 3,32 % bílkovin. Průměrná délka mezidobí se v ČR pohybuje okolo 413 dnů. Věk při prvním otelení je pak cca 25 měsíců.