VŠECHNY ČLÁNKY

Aberdeen angus

Původ plemene

Skotsko

Užitkový typ

Masný

Tělesný rámec

střední

Značení plemene

AA

Vznik a vývoj plemene

Toto plemeno pochází ze severovýchodního Skotska. Již na počátku 18. století se v krajích Aberdeenshire a Forfarshire podařilo vyšlechtit masný užitkový typ skotu, který v první polovině 19. stoleti chovatel Hugh Watson přikřížením plemene shorthorn sjednotil a položil tak základ tohoto plemene. Ve čtyřicátých letech 19. století byla založena v Anglii první plemenná kniha a již v roce 1860 se uskutečnil první import zvířat do Kanady a později do USA. Rozvoj chovu aberdeen anguse na severoamerickém kontinentě přinesl tomuto plemeni zvětšení tělesného rámce a sníženou produkci loje, která umožňuje výkrm býků do vyšší porážkové hmotnosti. Postupně se chov aberdeen anguse rozšířil mimo Evropu a Severní Ameriku i na Jižni Ameriku, Austrálii, Nový Zéland a Afriku. Plemeno vyniká dobrou plodností a snadnými porody. Maso 2 jatečných zvířat se vyznačuje kvalitním mramorováním, křehkostí, šťavnatostí a specifickou chutí.

Dominantně bezrohý, celoplášťové černé nebo případně červené (red) zbarveni. Výška krav v kohoutku je 136 cm, živá hmotnost 560 až 640 kg. Býci dosahují 150 cm v kohoutku při živé hmotnosti I 000 až 1 100 kg.

V ČR jsou dosahovány následující parametry v rámci KUMP: přírůstek v testu 1 400 g/ks/den, jatečná výtěžnost 61 %, hmotnost ve 120 dnech věku býčci až 183 kg, jalovičky 168 kg, hmotnost ve 210 dnech věku býčci až 297 kg, jalovičky 268 kg, hmotnost v 365 dnech věku – býčci 515 kg, jalovičky 374 kg.

Farmy, kde
Aberdeen angus chováme