VŠECHNY ČLÁNKY

Piemontese

Původ plemene

Itálie

Užitkový typ

Masný

Tělesný rámec

střední

Značení plemene

PI

Vznik a vývoj plemene

Toto plemeno pochází z oblasti Piemonte nacházející se v severozápadní Itálii, podhůří Savojských Alp. Původně trojstranně užitkový typ. Je požadována jemná kostra a kůže v kombinaci s výrazným osvalením, pevná, ale jemná konstituce vyjádřena dobrou adaptací zvířat na různá prostředí, vynikající pastevní schopností, nenáročností na chovatelské podmínky a vysokou konverzí objemných krmiv. U plemenic je požadována dobrá plodnost, která je dána snadností telení a mateřskými vlastnostmi, v kombinaci s dlouhověkostí (10 i více telat za život). V ČR plemeno využíváno především v kombinačním křížení.

Jemná kostra a kůže, výrazné osvalené. V populaci se vyskytuje vysoký podíl jedinců s dvojitým osvalením. Zbarvení krav je bílé až světle plavé, telata se rodí sytě plavá až nahnědlá. Býci v oblasti krku a kolem očí tmavě zbarveni. Výška krav v kohoutku je 130 až 140 cm, živá hmotnost 500 až 600 kg. Býci dosahují 140 až 145 cm v kohoutku při živé hmotnosti 900 kg.

V ČR jsou dosahovány následující parametry v rámci KUMP: jatečná výtěžnost 65 % i více, hmotnost ve 120 dnech věku – býčci 174 kg, jalovičky 157 kg, hmotnost ve 210 dnech věku – býčci 263 kg, jalovičky 231 kg, hmotnost v 365 dnech věku – býčci 461 kg, jalovičky 350 kg.