VŠECHNY ČLÁNKY

Původ plemene

Francie

Užitkový typ

Masný

Tělesný rámec

velký

Značení plemene

SA

Vznik a vývoj plemene

Rustikální plemeno salers pochází z Francie z oblasti Centrálního masivu (oblast Auvergne). To dalo předpoklad pro velkou odolnost a konstituční pevnost tohoto plemene při dosažení výborných přírůstků a produkce masa. Salerský skot je mírné povahy, při manipulaci je snadno ovladatelný a přizpůsobivý, rychle se adaptuje na nové prostředí. Salers výborně snáší zimu a pobyt ve sněhu je zvířatům veskrze příjemný. Větším problémem jsou velká horka, kdy se dobytek, který nemá možnost úkrytu ve stínu, díky hustému osrstění potí. Plemeno se vyznačuje tvrdou rohovinou paznehtu a tudíž jejich minimální potřebou ošetřování.

Zvířata jsou rohatá s tmavě mahagonovým zbarvením. Srst je hustá a poměrně dlouhá (v zimním období). Výška krav v kohoutku je 140 cm, živá hmotnost 650 až 850 kg. Býci dosahují 150 cm v kohoutku při živé hmotnosti 1 000 až 1 200 kg.

V ČR jsou dosahovány následující parametry v rámci KUMP: jatečná výtěžnost 60 %, hmotnost ve 120 dnech věku – býčci 177 kg, jalovišky 165 kg, hmotnos ve 210 dnech věku – býčci 281 kg, jalovičky 253 kg, hmotnost v 365 dnech věku – býčci 475 kg, jalovičky 353 kg