VŠECHNY ČLÁNKY

Masný simentál

Původ plemene

Švýcarsko

Užitkový typ

Masný

Tělesný rámec

velký

Značení plemene

MS

Vznik a vývoj plemene

První písemně doložené informace o skotu chovaném ve Švýcarsku (oblasti Simmental, Saanen a Emmental) jsou z 18. století. Původně kombinované užitkové zaměření. Výborný tělesný rámec a výborná masná užitkovost simentálského skotu způsobily, že se v řadě zemí začalo toto plemeno chovat jako plemeno masného užitkového typu. Dnes je takto chováno v Severní a Jižní Americe, Evropě, Africe, Austrálii i na Novém Zélandu. Po roce 1990 se začal využívat i v tradičních zemích s chovem strakatého skotu s kombinovanou užitkovostí, jako jsou Německo a Rakousko. Rozšířeno na celém světě (v ČR třetí nejpočetnější z masných plemen skotu). Plemeno se vyznačuje nenáročností, přizpůsobivostí a dobrými mateřskými vlastnostmi. Požadován je větši tělesný rámec a bezrohost. Je to plemeno vhodné jak do čistokrevné plemenitby, tak i do užitkového křižení.

V rohaté i bezrohé formě. Zbarvení zvířat je červenostrakaté, červená barva je v odstínu od světle žemlové až po tmavou. Hlava je bílá, přičemž červené zbarvení na lících a kolem očí není vadou. Živá hmotnost krav okolo 650 kg. Živá hmotnost býků 1 200 i více kg.

V ČR jsou dosahovány následující parametry v rámci KUMP: jatečná výtěžnost nad 58 %, hmotnost ve 120 dnech věku – býčci 199 kg, jalovičky 182 kg, hmotnost ve 210 dnech věku – býčci 308 kg, jalovičky 281 kg, hmotnost v 365 dnech věku – býčci 542 kg, jalovičky 417 kg.

Farmy, kde
Simentál chováme